09 september 2014

Sondevoeding en een groene kraal

Vanochtend kwam niet geheel onverwacht het besluit dat Phaedra via een sonde gevoed moet worden. Daarbij wordt een flexibel slangetje door één van de neusgaten via de keel naar de maag geleid. Tijdens het plaatsen moet de patiënt volledig bij bewustzijn zijn omdat hij/zij moet slikken om het slangetje naar beneden te laten gaan. Phaedra's verzet tegen dit besluit kwam ook niet geheel onverwacht. Er waren twee verpleegkundigen, een pedagogisch medewerkster en twee ouders voor nodig om Phaedra in de gewenste uitgangspositie voor deze ingreep te krijgen en te houden. Toen de plaatsing eenmaal van start ging werkte zij verrassend genoeg prima mee en was het eigenlijk zo gepiept. Wat een kanjer!
Daarna lag ze wat bij te komen van de inspanningen, heeft ze wat geslapen en had ze eigenlijk nergens zin in. Om een uur of drie gebeurde zo'n beetje het enige dat vandaag nou net niet moest gebeuren. Ze voelde zich misselijk, begon te kokhalzen, moest overgeven en even later bungelde het slangetje uit haar mond. Dat betekent dat het slangetje via het neusgat weer verwijderd moet worden en dat de hele procedure met een vers slangetje nog eens opnieuw gedaan moet worden. Phaedra's verzet was nog heviger dan bij de eerste keer en mondde uit in een fikse uitbarsting van machteloze woede. Het inmiddels ingespeelde team van verpleegkundigen, pedagogisch medewerkster en ouders had opnieuw de handen vol om Phaedra zover te krijgen, maar toen het eenmaal zover was werkte ze toch weer goed mee. Dat ze na al dat gedoe twee platte gele kralen, voor het tot tweemaal toe inbrengen van een sonde, en een groene kraal voor een rotdag aan haar kanjerketting mocht toevoegen was ongetwijfeld slechts een schrale troost.
De verwachting is dat ze op zijn vroegst donderdag naar huis zal komen omdat ze eerst nog moet wennen aan de sondevoeding. Daarnaast krijgen wij ook nog de nodige instructies hierover.

Moeder en dochter uitgeput nadat er voor de tweede keer een sonde is geplaatst

1 opmerking:

  1. ik wil ook hier even reageren, nadat ik je een persoonlijk berichtje gestuurd heb, dit ook om jullie zo min mogelijk te belasten.. ik heb zo vreselijk veel respect voor jullie.. een hele dikke knuffel voor jullie allemaal. Jan, Danny,Bram en Robin

    BeantwoordenVerwijderen