17 november 2014

De operatie

Op wat naweeën van de zesde chemokuur na heeft Phaedra vorige week weer een prima week thuis gehad. Ze is zoveel mogelijk naar school geweest, heeft met vriendinnetjes afgesproken en was steeds opgewekt en vrolijk. Ook het weekend was fijn met wat ad-hoc bezoekjes van vriendinnetjes en kennissen die haar op de valreep nog sterkte wilden wensen voor de naderende operatie. Op zaterdag is ze naar de sinterklaas intocht in Maastricht geweest en hebben we later met het complete gezin gegourmet. Ondanks dat ze maar een paar hapjes heeft gegeten vond ze dat reuze gezellig.
Zelfs vanochtend, toen we haar al om 5.45u moesten wakker maken om op tijd in Nijmegen te zijn, was ze goed gehumeurd en de hele rit naar Nijmegen hebben we gezellig gekletst. Volgens afspraak is ze om 8.00 opgenomen op de kinderafdeling waar ze nog steeds opvallend energiek en spraakzaam was. Toen ze eenmaal een eerste middeltje had gekregen om wat te ontspannen kwam ze er niet over uit dat ze alles dubbel zag en dat ze niet eens meer normaal kon praten. Om ongeveer 9.15, iets later dan gepland, kwamen wij aan bij de operatiekamer, waar Maribert haar persoonlijk heeft afgeleverd (zoals op onderstaande foto te zien is) terwijl ik in de familiekamer naast de OK even heb gewacht.
  
Om ongeveer 10.00u is de operatie van start gegaan en is voor ons het lange wachten begonnen. Om de tijd een beetje door te komen hebben we eerst maar een flinke wandeling gemaakt. Ondanks de spanning en de emoties die deze dag natuurlijk met zich meebrengt konden we in park Brakkenstein toch genieten van een mooie herfstdag. Terwijl ik dit stukje schrijf is het ongeveer 13.15 en we verwachten op zijn vroegst om 15.00 een bericht van de chirurg.


Update van 16.15: De chirurg belde zojuist met de mededeling dat de operatie geslaagd is en dat het een "keurige" omkeerplastiek is geworden. Omdat hij niet helemaal tevreden was over de verbinding van het onderbeen aan het bovenbeen heeft hij er gips omgedaan dat ongeveer 6 weken moet blijven zitten. Om ongeveer 16.30 wordt ze vanuit de OK rechtstreeks naar de intensive care afdeling gebracht. Later meer.

Update van 19.15: Phaedra kwam inderdaad om 16.30 naar de IC, maar het duurde tot 17.15 voordat wij bij haar mochten. Haar bloeddruk en hartslag zijn te hoog en dat duidt er waarschijnlijk op dat ze nog teveel pijn heeft. Om die reden wordt ze volledig beademd en in slaap gehouden. Voordat ze de nacht in gaat willen ze haar uit die slaap en van de beademing af hebben, maar dan moet de pijnstilling wel onder controle zijn. Het gips zit volledig rondom haar bekken en van daaruit om haar linkerbeen. We zijn benieuwd of en hoe ze zich hiermee kan bewegen. De eerste aanblik van het linkerbeen was heftig. Het confronteerde ons maar weer eens met de realiteit dat we in een zwaar en langdurig traject terecht zijn gekomen, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

5 opmerkingen:

  1. Fijn dat jullie ondanks alle spanning ons ook op de hoogte houden! In Born worden heel wat kaarsjes voor Phae gebrand!
    En ook op school in de klas wordt er aandacht aan besteed! iedereen stuurt zijn positieve gedachten naar jullie meisje! En dat zullen we ook blijven doen!
    Sterkte
    Alyn, Irena en Mila

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat is dit een lange, zware dag voor jullie... weet dat heel veel mensen vandaag aan Phaedra en jullie denken.. xxx liefs Danny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weet niets te zeggen. We wensen jullie de meest voorspoedige nacht mogelijk toe. x

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We hebben gisteren met de klas en en het team stil gestaan bij deze voor Phaedra en jullie heftige ingrijpende gebeurtenis.
    We wensen Phaedra en jullie heel veel sterkte toe in deze fase en hopen dat we Phaedra weer vlug op de Wissel mogen verwelkomen!
    John Busing
    OBS der Wissel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dappere Phaedra! Respect voor die kleine meid en voor jullie. Een lange weg te gaan, maar hopelijk vanaf nu alleen maar bergopwaarts. We duimen voor jullie. Farah, Mayke en familie

    BeantwoordenVerwijderen