09 oktober 2014

Vochtbalans

Tijdens elke kuur wordt Phaedra 24 uur per dag "doorgespoeld" met 100 tot 150 ml vocht per uur met als doel om de chemo ook weer snel genoeg af te voeren. Om te kunnen controleren of er vocht wordt vastgehouden moeten alle plasjes worden opgevangen en gewogen. Ook de hoeveelheid vocht die wordt ingenomen moet worden bijgehouden. Als beide hoeveelheden per dag ongeveer in overeenstemming met elkaar zijn dan is er sprake van een goede vochtbalans. Het bijhouden van die vochtbalans is dus enerzijds belangrijk om te bepalen of de chemo voldoende snel wordt afgevoerd. Anderzijds heeft die vochtbalans te maken met Phaedra's gewicht. Zoals al eerder gemeld is Phaedra behoorlijk afgevallen, terwijl het voor de behandeling belangrijk is dat ze over voldoende reserves beschikt. Haar gewicht is na het dieptepunt van 22,2 kg inmiddels weer opgeklommen tot 25,3 kg. Dat is natuurlijk heel mooi, maar er moet wel worden vastgesteld dat die toename niet alleen wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht. Door het bijhouden van de vochtbalans weten we nu zeker dat die gewichtstoename "echt" is.
Een vervelende bijkomstigheid van het toedienen van 2,5 tot 3,5 liter vocht per 24 uur is dat Phaedra gemiddeld genomen elke anderhalf uur moet plassen. Het opgevangen plasje moet daarna door de dienstdoende ouder naar een speciale ruimte op de afdeling worden gebracht, waar het wordt gewogen en geregistreerd. Ook 's nachts! Mede om die reden wisselen wij elkaar per opname af voor wat betreft het slapen bij Phaedra op de kamer.
De kuur verloopt tot nu toe behoorlijk voorspoedig. Phaedra is wel een beetje neerslachtig en chagrijnig maar van de drama's die deze kuur de vorige keer teweeg bracht is geen sprake. Ze heeft vandaag iets gedaan met de juf en met de pedagogisch medewerker, maar voor de rest had ze niet echt zin om iets te ondernemen. En dat moet ook een keer kunnen. Zoals het er nu voor staat kunnen we morgen laat in de middag naar huis, maar net als vorige week moeten we een slag om de arm houden. Er kan altijd een reden zijn om Phaedra een nachtje extra hier te houden. Daarna volgen er twee rustweken, al moeten we wel weer rekening houden met de beenmergdip en de bijbehorende verlaging van de weerstand, die zich over ongeveer een week zal aandienen. Als alles goed gaat verschijnen er tijdens die rustweken wat minder berichten op het blog, maar zodra er nieuws is dan melden wij dat.

2 opmerkingen:

  1. Neem jullie ook genoeg rust... Het is voor Phaedra heftig. Maar voor jullie ook net zo goed.. Hopelijk mogen jullie morgen naar huis.. Liefs Danny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjonge, wat een rollercoaster! Ik hoop met jullie mee dat jullie morgen fijn naar huis mogen om weer op adem te komen.

    BeantwoordenVerwijderen