21 oktober 2014

Hematologie voor beginners

We hebben al eerder onze verbazing uitgesproken over de bijwerkingen en de daarmee samenhangende nasleep van chemotherapie. Nu we dit zelf van dichtbij meemaken beginnen we dat pas echt een beetje te bevatten. De behandeling van kanker is gericht op vinden van een optimaal compromis tussen het zo hard mogelijk aanpakken van kankercellen en het zoveel mogelijk beperken van schade aan gezond weefsel. Je hoort vaak zeggen dat de behandeling van kanker je zieker maakt dan de ziekte zelf en zeker in de beginfase is dat ook zo. In de eerste week van augustus kwamen we met Phaedra terug van een vakantie in Spanje waar ze, afgezien van hinderlijke pijn in haar linkerbeen, redelijk normaal gefunctioneerd heeft. Twee weken later was haar mobiliteit al erg beperkt geworden en sindsdien heeft ze meer dan de helft van de tijd in ziekenhuizen doorgebracht, vrijwel steeds door slangetjes verbonden aan infuuspalen.
Op dit moment is Phaedra i.v.m. bijwerkingen opgenomen in het ziekenhuis van Sittard. Die bijwerkingen hebben nu vooral te maken met bloedwaarden (de hoeveelheid bloedplaatjes en witte en rode bloedcellen) die beneden peil zijn. De afgelopen periode leek voor ons dan ook op een les hematologie voor beginners. Het tekort aan witte bloedcellen (meer specifiek de absolute neutrofiele granulocyten), die zorgen voor de eerste afweer tegen bacteriĆ«le infecties, heeft waarschijnlijk geresulteerd in een infectie waardoor ze opgenomen moest worden en intraveneus antibiotica toegediend krijgt. De rode bloedcellen zijn o.a. betrokken bij het transport van zuurstof en de lage waarde daarvan heeft als gevolg dat er minder zuurstof door het lichaam wordt getransporteerd. Omdat zuurstof nodig is voor verbranding wordt hierdoor ook het energieniveau verlaagd en daardoor voelde Phaedra zich al een paar dagen moe en slap. Inmiddels is de hoeveelheid rode bloedcellen d.m.v. van een bloedtransfusie van ca. 700 ml weer flink opgekrikt. De bloedplaatjes (of trombo's), die zorgen voor stolling bij bloedingen, zijn weliswaar ook te laag, maar omdat dat op dit moment geen problemen veroorzaakt wordt dit niet behandeld.
Al met al mag Phaedra nog een aantal dagen in het ziekenhuis van Sittard blijven, omdat vooral de witte bloedcellen nog geen herstel laten zien en omdat er toch nog af en toe koorts is. Vrijdag gaan we tussendoor wel even naar Nijmegen voor de geplande MRI en CT scans maar daarna gaan we waarschijnlijk voor het weekend weer terug naar Sittard. Volgende week dinsdag staat alweer de volgende chemokuur in Nijmegen op het programma en op woensdag bespreken we daar met de orthopedisch chirurg welke mogelijkheden er zijn om de tumor te verwijderen.



1 opmerking:

  1. Je word ( zonder dat je dat wil ) vanzelf bijna arts... Wat voor kort moeilijke woorden waren, zit nu als standaard in jullie vocabulair... Alles om jullie meiske zo goed mogelijk bij te staan.. Dikke knuf voor jullie mupke liefs Danny. X

    BeantwoordenVerwijderen