03 december 2014

De uitslag van het pathologisch onderzoek

Phaedra is vorige week woensdag (26 november) ontslagen uit het Radboud UMC. Sindsdien is ze thuis en gaat ze elke dag een beetje vooruit qua mobiliteit. Aankleden, traplopen en naar de WC gaan lukt allemaal al behoorlijk zelfstandig. Op donderdag, vrijdag en maandag is ze ook alweer naar school geweest. Verder krijgt ze fysiotherapie aan huis en wordt haar verband dagelijks opnieuw aangebracht door een verpleegkundige van kinderthuiszorg.
Gisteren is Phaedra weer in Nijmegen geweest voor een algemene controle door de afdeling kinderoncologie. Het doel was vooral om vast te stellen wanneer gestart kan worden met de resterende 12 chemokuren die Phaedra nog zal ondergaan. We hebben afgesproken dat de eerstvolgende kuur aanstaande vrijdag start.
Tijdens ons bezoek werd ook de uitslag van het pathologisch onderzoek van het tumorweefsel bekend. Het percentage dode kankercellen (necrose) in de tumor is vastgesteld op 70%, terwijl er pas bij een percentage van 90% of hoger sprake is van een goede reactie op de chemotherapie. Een enorme tegenvaller, omdat de kansen op een volledig herstel hierdoor enigszins naar beneden moeten worden bijgesteld, al drukte de oncoloog ons op het hart dat we het niet zo zwart-wit moeten zien. Hij gaf ook aan vertrouwen te hebben in Phaedra's herstel. Positief in Phaedra's situatie is dat er tot op heden geen uitzaaiingen zijn gevonden en dat de primaire tumor op een goed bereikbare plaats zat waardoor deze volledig verwijderd kon worden.

1 opmerking:

  1. Hele lijsten vol met verzoeken voor kerst en sintkadootjes, hopelijk word die ene grote wens op al onzer lijstjes komend jaar vervuld. Fijn om te lezend dat het beter gaat, spannend om te lezen dat de tumor niet zo goed reageert. Ga zo door Phaedra! Je bent een kei!.

    BeantwoordenVerwijderen