29 augustus 2014

Het begin van de kanjerketting...

Na een behoorlijk goede nacht en een ontbijtje stond vanochtend om 8.30 al een uitgebreide hart echo op het programma. Daarna kwam de kinderchirurg uitleggen hoe aanstaande dinsdag de Port-a-Cath zal worden aangebracht. Een Port-a-Cath is een klein kastje dat onder de huid geimplanteerd wordt en dat vervolgens langdurig gebruikt kan worden voor het toedienen van medicatie en dus ook van de chemotherapie. Het voordeel is dat bij kinderen met Port-a-Cath niet steeds opnieuw een infuus aangebracht hoeft te worden. Om 11.00 werd er bij Phaedra een radioactief middel toegediend dat nodig is om mogelijke uitzaaiingen in het skelet zichtbaar te maken bij de botscan die voor later vandaag is ingepland. 
Na de lunch hebben we uitgebreid gesproken met de pedagogisch medewerkster, die daarna met Phaedra aan de slag ging. Samen hebben ze een begin gemaakt met de kanjerketting die alle kinderen met kanker krijgen. Voor elke gebeurtenis (onderzoek, opname, prikken, rotdagen, chemo, haaruitval enz.) gedurende het verloop van de ziekte krijgen kinderen een kraal die toegevoegd wordt aan de ketting. Kijk op www.kanjerketting.nl voor meer informatie. Het was mooi om te zien dat ze echt contact kreeg met Phaedra terwijl ze samen aan de ketting werkten. Ondertussen was de kinderoncoloog ook even langsgekomen om kennis te maken.

 
Het laatste onderdeel van vandaag was de eerde genoemde botscan die eventuele uitzaaiingen in het skelet aan het licht moet brengen. Uiteindelijk konden we om 18.30 naar huis voor het weekend in de wetenschap dat we maandag om 14.00 opnieuw in Nijmegen moeten zijn. We zullen dan de uitslagen van de onderzoeken bespreken en ons langzaam voorbereiden op de eerste chemokuur die waarschijnlijk woensdag zal starten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten