25 oktober 2015

Wie is Moviestar Phaedra?

Wie is moviestar Phaedra? Dat zullen veel mensen die afgelopen vrijdag (23 oktober) op de A2 tussen Born en Utrecht een GIGANTISCHE roze limo voorbij hebben zien rijden zich hebben afgevraagd. Het antwoord op die vraag is natuurlijk dat het gewoon onze eigen Phaedra was die dankzij Make-a-Wish Nederland voor één dag in de huid van een echte filmster mocht kruipen. De limo kwam om ongeveer 9.15 voorrijden om Phaedra op te halen en naar de set te brengen. Die lag net buiten Maarn (bij Utrecht) dus we hadden een flinke rit voor de boeg. Zoals het een beetje limo betaamt was ook ons roze gevaarte van alle gemakken voorzien. Veelkleurige LED verlichting in plafond en zijwanden, DVD speler, een goed gevulde minibar en lekkere koeken en krentenbollen. Dat maakt zo'n lange rit net dat beetje aangenamer. Ook het observeren van de verbaasde blikken van medeweggebruikers hielp daar overigens bij.


Om ongeveer 11.15 kwamen we aan op de set waar we hartelijk werden ontvangen door cast en crew van de jeugdserie Caps Club (zie http://capsclub.tv ). Het eerste dat ons opviel was dat er onvoorstelbaar veel mensen betrokken zijn bij het opnemen van een jeugdserie die toch met een beperkt budget gemaakt moet worden. Naast de voor de hand liggende functies van regisseur, opnameleider, cameraman, geluidsman, visagist en stylist bleken er ook diverse productie- en regieassistenten, een focuspuller een set dresser, een gripper, een aantal manusjes-van-alles en niet te vergeten een kindercoach nodig te zijn om het gewenste eindproduct te realiseren. Daarnaast was er een aantal mensen waarvan de functie niet direct duidelijk was.


We werden uitgebreid voorgesteld aan iedereen en na het voorstelrondje ging Phaedra met de regisseur mee die haar uitlegde hoe het hele proces van scenes opnemen in elkaar zat. Phaedra luisterde aandachtig en was duidelijk onder de indruk van alles wat ze zag. Daarna werd ze naar de bovenverdieping van het huis gebracht waar ze gekleed en opgemaakt werd. Vooral dat laatste vond ze helemaal geweldig! Vervolgens werd er onder leiding van de kindercoach gerepeteerd. Speciaal voor Phaedra's Make-a-Wish dag had men het script een klein beetje aangepast zodat Phaedra een piepklein rolletje kon spelen. Ze had zelfs een zinnetje tekst. Terwijl Phaedra hiermee bezig was hadden wij gezien hoe een aantal scenes werdt opgenomen. Heel bijzonder om dit ambachtelijke, creatieve proces van dichtbij te zien!


Aansluitend was er een lunch in een nabijgelegen manege gepland. Phaedra werd er met haar collega acteurs in de limo naar toe gebracht. De andere kinderen die in de serie spelen hadden ook nooit eerder in een limo gezeten en ze keken dan ook hun ogen uit. De lunch werd afgesloten met een stukje Limburgse vlaai die door de dames van Make-a-Wish was meegenomen naar de set. Dat viel in de smaak en kwam bovendien erg goed uit omdat de geluidsman toevallig jarig bleek te zijn.
Na de lunch werd er nog een korte scene opgenomen voordat Phaedra aan de beurt was. Toen de regisseur haar vroeg of ze er klaar voor was antwoordde onze diva in de dop dat haar make-up eerst nog even moest worden bijgewerkt. Kijk, dan heb je begrepen hoe het werkt! En toen was het zover. Eindelijk kon Phaedra haar acteerdebuut beleven. Voordat de opnames begonnen werd de scene eerst een aantal keer gerepeteerd. Die repetities worden ook gebruikt om definitief af te spreken hoe de scene precies verloopt en om licht, geluid en camera te checken. Vervolgens werd de scene een aantal keer achter elkaar opgenomen en dit werd ook nog eens vanuit verschillende camerastandpunten herhaald. Het was mooi om te zien hoe geconcentreerd en serieus Phaedra ermee bezig was. En zelfs bij de zoveelste keer kreeg ze er geen genoeg van. Aanwijzingen van de regisseur werden direct meegenomen in een volgende poging. Ze was dan ook erg goed op de hele procedure voorbereid door de kindercoach. Alles bij elkaar was men een uur bezig met een scene die op TV waarschijnlijk maar 30 seconden duurt. Gemiddeld neemt men tijdens een opnamedag ongeveer 8 a 9 minuten van een aflevering op. Nieuwsgierig naar het resultaat? Helaas mogen we niets verklappen, maar op zondag 6 maart 2016 wordt deze aflevering uitgezonden. We zijn zelf overigens ook wel benieuwd hoeveel van haar scene uiteindelijk op TV wordt uitgezonden. Bij het afscheid werd Phaedra toegesproken door de regisseur die haar bedankte voor haar bijdrage en haar een royaal gevulde goodiebag overhandigde.

 
Na het verlaten van de set reden we terug naar Limburg waar we de dag in stijl hebben afgesloten bij restaurant Il Caminetto in Echt. Zoals altijd genoten we daar van een heerlijke maaltijd, maar het werd pas echt bijzonder toen Phaedra werd toegezongen door één van de medewerkers die een prachtige versie van No Good in Goodbye van The Script ten gehore bracht. Hij bleek echt goed te kunnen zingen en was zich misschien niet eens bewust van de lading die de tekst in dit geval had.
Na een kort ritje van Echt naar Born kwam er voorlopig een einde aan Phaedra's carrière als actrice en namen we afscheid van Rolf, de chauffeur van de limo, en Yvonne en Marieke van Make-a-Wish Nederland. Dankzij hun heeft Phaedra een hele bijzondere dag beleefd die ze echt nooit meer gaat vergeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten