27 oktober 2015

De Port-a-Cath is verwijderd

Er is weer een mijlpaaltje in Phaedra's behandelingstraject te melden. Gisteren is de Port-a-Cath d.m.v. een operatieve ingreep verwijderd. De Port-a-Cath (PaC) is het kleine "kastje" dat bijna 14 maanden geleden bij Phaedra aan de linkerkant van haar borstkas onderhuids geïmplanteerd werd. De PaC wordt i.p.v. een regulier infuus gebruikt bij patiënten waarbij regelmatig medicatie intraveneus moet worden toegediend. In Phaedra's geval ging het om het toedienen van de chemo. Zeker bij kinderen zou het herhaaldelijk aanprikken van een infuus in combinatie met de grote hoeveelheid chemo die moet worden toegediend tot complicaties aan bloedvaten kunnen leiden. De PaC heeft wat dat betreft zijn dienst bewezen.
Normaal gesproken wordt de PaC zo'n 3 maanden na einde behandeling verwijderd en ook bij Phaedra was er medio augustus al een afspraak ingepland. In verband met de hartproblematiek waarover wij eerder hebben bericht is die afspraak toen niet doorgegaan. Nu haar hartconditie m.b.v. medicatie onder controle is kon de ingreep wel plaatsvinden. Gisterochtend waren wij al om 7.30u in het Zuyderland in Sittard, waar ze om 8.00u naar de OK werd gebracht. Vanwege een spoedgeval heeft ze buiten de OK nog bijna anderhalf uur moeten wachten voordat ze naar binnen kon worden gereden. Erg vervelend omdat de spanning daardoor behoorlijk opliep, terwijl ze daar van tevoren totaal geen last van had. Uiteindelijk werd ze kort voor half tien naar binnen gebracht en was ze nog geen half uurtje later alweer klaar.
Toen ik haar ging halen was ze al wakker en zoals we inmiddels gewend zijn had ze direct na de ingreep alweer praatjes. Ze vertelde me dat ze geen pijn had en dat ze bij het in slaap vallen gedroomd had dat ze op de kermis in een carrousel zat. Vrolijk zingend en fluitend werd ze vervolgens teruggebracht naar de kinderdagverpleging. Na anderhalf uur bijkomen, TV kijken en een beetje eten en drinken kregen we om ongeveer 12.00u toestemming om naar huis te gaan. Met uitzondering van gevoelige plekjes op haar hand (waar het infuusje voor de narcose heeft gezeten) en ter plaatse van de ingreep heeft ze nergens last van gehad. Ook vanochtend voelt ze zich weer prima. Een geslaagde ingreep dus!
Volgende week is er weer een reguliere controle op uitzaaiingen in Sittard, bestaande uit een röntgenfoto van de longen en een onderzoek door de kinderarts. Op 22 december volgt een uitgebreidere nacontrole in Nijmegen, waarbij ook haar hartfunctie wordt onderzocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten